Varaa online

Tilan tarina

Valkeisen tilalle saapuivat ensimmäiset asukkaat 1800-luvun lopulla.

Talon tunnetuin poika Wenti Valkeinen syntyi 1890. Hän opiskeli Orismalan koulussa maanviljelyskurssilla. Valmistuttuaan hän palasi pitämään kotitilaansa. Wenti oli aktiivinen järjestömies. Hän oli mukana monissa paikallisissa ja alueellisissa järjestöissä sekä suojeluskunnassa ja monissa luottamustehtävissä. Hän toimi Ähtärin kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja mm. Kansallis Osakepankin Ostolan konttorissa pankinjohtajana. 1930-luvulla tila eli kukoistuskauttaan. Silloin rakennuksiin tehtiin parannuksia, laajennuksia ja navettakin rakennettiin. Wentin kuoltua 1953 tila jäi hänen veljelleen Onnille, joka oli palkittu sotaveteraani ja perinteinen maanviljelijä. Onnista ja hänen avopuolisostaan Miljasta kerrotaan näillä kulmilla edelleenkin tarinoita. Olivat he kuulemma aikamoinen pari.

Onnin kuoltua 1975 Valkeisen tilan peri veljesten veljen tytär. Hänen aikanaan tila oli lähinnä kesämökkikäytössä kunnes 1987 Matti Leinonen Alavudelta osti tilan ja alkoi kehittää paikasta lomakylää. Kunnostettuaan maatilan rakennukset ja rakennettuaan lisämajoitustilaksi rantamökkejä, Matti alkoi 1999 kunnostaa vanhasta navetasta ravintolaa. Ravintola Tallin Vintti valmistuikin 2001. Nykyinen omistajapari tuli vuonna 2006 kesällä käymään Valkeisella katsomassa tilaa sen ollessa myynnissä ja ihastuivat siihen heti. Syksyllä 2006 tehtiin esikauppasopimus ja varsinainen kauppa ja muutto Valkeiselle oli edessä keväällä 2007. Auni ja Altti Syrjäsellä oli visio maaseutumatkailun tulevaisuudesta ja sitä he lähtivät määrätietoisesti kehittämään, hitaasti, mutta päättäväisesti. Tilan perheeseen kuuluvat Auni ja Altti Syrjänen, jotka molemmat ovat toimineet ja opiskelleet matkailun eri alueilla vuosia sekä heidän lapsensa Antto ja Annu, jotka omalta osaltaan ovat mukana vieraiden viihdyttämisessä. Tilan omia eläimiä porojen lisäksi ovat Taiga-koira, Sipuli ja Santtu kanit sekä jokunen akvaariokala. Kesäisin tilalla on lainalampaita ja poni.

Ensi alkuun pihapiiriä siistittiin ja majoitustiloja sisustettiin uudelleen. Kesällä 2008 rakennettiin kaksi uutta majoitustilaa, Kaapon ja Kaisan kammarit. Vuonna 2009 majoitustiloihin ja savusaunan pukuhuoneeseen laitettiin lisäeristykset, ja 2010 tehtiin remontti Mummon Mökkiin. Seuraavana oli vuorossa Wilhelmiinan Wintin suihku ja wc tilat, jotka remontoitiin 2011. Syksyllä 2011 aloitettiin pitkäaikaisen haaveen toteuttaminen ja aloitettiin ns. ”Lappi Ähtärissä” – projekti. Ensimmäiset porot hankittiin Kuusamosta ja keväällä 2012 Suomussalmelta saapuivat ensimmäiset neljä poroa Ähtäriin Valkeisen tilalle. Kuusamon porot saapuivat hieman myöhemmin ja toukokuun 22. päivä tilallamme syntyi ensimmäinen oma poron vasa. Keväällä 2012 tehtiin päätalon ”Romanttiseen huoneeseen” remontti sekä otettiin vastaan Suomen Maaseutumatkailuyrittäjä yhdistyksen ja Lomalaidun ry:n myöntämä ”Vuoden Kehittyvä maaseutumatkailuyritys” tunnustus. Tulevaisuuden visioita keksitään ja toteutetaan sitä mukaa kuin aikaa resursseja riittää.