Varaa online

Tilan tarina

Valkeisen tilalle saapuivat ensimmäiset asukkaat 1800-luvun lopulla.

Talon tunnetuin poika Wenti Valkeinen syntyi 1890. Hän opiskeli Orismalan koulussa maanviljelyskurssilla. Valmistuttuaan hän palasi pitämään kotitilaansa. Wenti oli aktiivinen järjestömies. Hän oli mukana monissa paikallisissa ja alueellisissa järjestöissä sekä suojeluskunnassa ja monissa luottamustehtävissä. Hän toimi Ähtärin kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja mm. Kansallis Osakepankin Ostolan konttorissa pankinjohtajana. 1930-luvulla tila eli kukoistuskauttaan. Silloin rakennuksiin tehtiin parannuksia, laajennuksia ja navettakin rakennettiin. Wentin kuoltua 1953 tila jäi hänen veljelleen Onnille, joka oli palkittu sotaveteraani ja perinteinen maanviljelijä. Onnista ja hänen avopuolisostaan Miljasta kerrotaan näillä kulmilla edelleenkin tarinoita. Olivat he kuulemma aikamoinen pari.

Onnin kuoltua 1975 Valkeisen tilan peri veljesten veljen tytär. Hänen aikanaan tila oli lähinnä kesämökkikäytössä kunnes 1987 Matti Leinonen Alavudelta osti tilan ja alkoi kehittää paikasta lomakylää. Kunnostettuaan maatilan rakennukset ja rakennettuaan lisämajoitustilaksi rantamökkejä, Matti alkoi 1999 kunnostaa vanhasta navetasta ravintolaa. Ravintola Tallin Vintti valmistuikin 2001. Nykyinen omistajapari tuli vuonna 2006 kesällä käymään Valkeisella katsomassa tilaa sen ollessa myynnissä ja ihastuivat siihen heti. Syksyllä 2006 tehtiin esikauppasopimus ja varsinainen kauppa ja muutto Valkeiselle oli edessä keväällä 2007. Auni ja Altti Syrjäsellä oli visio maaseutumatkailun tulevaisuudesta ja sitä he lähtivät määrätietoisesti kehittämään, hitaasti, mutta päättäväisesti. Tilalle tullessaan perheeseen kuului Auni ja Altti Syrjänen, jotka molemmat ovat toimineet ja opiskelleet matkailun eri alueilla vuosia sekä heidän lapsensa Antto joka oli muuton hetkellä kolmen kuukauden ikäinen. Annu tytär syntyi Valkeiselle tulon jälkeisenä vuonna ja Aino yhdeksän vuotta myöhemmin. Lapset ovat omalta osaltaan mukana vieraiden viihdyttämisessä ja auttavat vanhempiaan tilan töissä. Alkuvuosina tilalla asusteli kesäisin lainalampaita ja poni mutta vuosien vieriessä niistä on tullut perheenjäseniä eli asuvat tilalla ympäri vuoden.

Ensi alkuun yrittäjäpariskunnalla apureineen riitti touhua siistiessa ja laittaessa pihapiiriä ja majoitustiloja sisustettiin uudelleen. Samalla otettiin vastaan kesävieraita. Kesällä 2008 rakennettiin kaksi uutta majoitustilaa, Kaapon ja Kaisan kammarit ja Emilian tupa valmistui 2013 kesällä. Alkuvuosina myös tehtiin ahkerasti pieniä pintaremontteja majoitustiloihin. Syksyllä 2011 aloitettiin pitkäaikaisen haaveen toteuttaminen ja aloitettiin ns. ”Lappi Ähtärissä” – projekti. Ensimmäiset porot hankittiin Kuusamosta ja Suomussalmelta. Keväällä 2012 saapuivat ensimmäiset neljä poroa Ähtäriin ja Kuusamon porot hieman myöhemmin ja toukokuun 22. päivä 2012 tilallamme syntyi ensimmäinen oma poron vasa. Sittemmin poroja on syntynyt yhdestä kahteen lähes joka kevät.

2017 vuoden aikana pandojen Ähtäriin tulon varmistuttua alkoi kypsyä ajatus lisämajoitustilasta ja vuonna 2018 Juhannuksena avattiin uusi kymmenen huoneen majoitusrakennus Aurinkorinne. Rakennuksessa on kuusi perhehuonetta ja neljä pienempää huonetta kahdelle. Tilat ovat tulleet tarpeeseen ja moni ryhmä, yritysasiakas ja perhe on löytänyt majoitustilat ja pitänyt vierailustaan.

Päivät tilalla juoksevat nopeaa ja touhua yrittäjäperheellä riittää laidasta laitaan. Niin asiakkaiden parissa kuin kehitystöissä ja muissa päivittäisissä askareissa.

Toivotamme teidätkin tervetulleeksi meidän kotiin!